Blogg

Søk

 
 

Kan du dette om mønsterstørrelser og bevegelsestillegg?

HVA ER FORSKJELLEN PÅ KLESSTØRRELSER OG MØNSTERSTØRRELSER?

Kles-mønster og kommersielle klær har utviklet seg i adskilte spor. Begge bransjene skalerer størrelser ut fra en egendefinert prototype (rundt størrelse 40, 170 cm høyde og B-cup). Mange størrelses-tabeller ligner på hverandre, men pr i dag finnes det ingen felles størrelses-standard.

MEN det er en vesentlig forskjell på mønsterstørrelser og klesstørrelser:

Mønsterstørrelser refererer til kroppsmål

Klesstørrelser refererer til klær, som har fått tillagt bevegelsestillegg. 

Om man ikke vet noe om dette, er det logisk å tenke klesstørrelse i valg av mønsterstørrelse. I alle mønster står det skrevet at kroppsmål er utgangspunkt for valg av størrelse. Men åpenbart ikke tydelig nok! Mange har fortalt om nedturen når de finner ut at plagget de har sydd ikke passer. For meg for eksempel, som er 160 cm høy og har D-cup, er det forståelig at proporsjonene i et ferdigmønster, lagd for en på 170 cm høyde og B-cup kan bli feil.  Noen er selvfølgelig "heldige" i den forstand at de ligner på prototype-kroppen, men svært få passer altså inn i alle kroppsmålene.

To tilsynelatende like menneskekropper kan ha svært ulike kroppsmål. Og to menneskekropper med like mål, ser ikke nødvendigvis like ut eller passer i de samme klærne.

Selv om proporsjoner og forholdet mellom horisontale og vertikale mål er avgjørende i mønsterkonstruksjon, opererer de kommersielle mønstrene stort sett bare med horisontale mål. Det hjelper lite at midjemålet er riktig, om det ikke havner på riktig sted. 

Mine kroppsmål tilsvarer en mønsterstørrelse to størrelser større enn jeg bruker i klær. På mine tidligere perfect fit kurs, brukte jeg et sett med prøvekjoler i fast stoff, lagd etter eksakte mønsterstørrelser. Den store hop ble overrasket over at de måtte opp en eller flere størrelser.  Mønsterkonstruksjon og tilpasning er i grunn en jakt på riktige proporsjoner og relativt små marginer. For meg er det en jakt på de eksakte kroppslige koordinatene mellom høydemålene og breddemålene mine.  For å få noe til å passe eksakt på en kropp, er vertikale mål like viktige som horisontale mål.


All vår erfaring tilsier at grunnmuren i selfmade perfect fit klær er forståelsen av egen 3D kroppsform, proporsjoner og bevegelsestillegg. En veldig god og lærerik startøvelse er å  tegne egen kropp som 2D mønster (bodymap)! 

Les mer om medlemskap
Bli medlem


0 kommentarer til "Kan du dette om mønsterstørrelser og bevegelsestillegg?"

Du må logge inn for å kunne legge inn kommentarer - Logg inn