Blogg

Søk

 
 

Har du diagnostisert symaskinen din som "kresen på sytråd"?

HAR DU DIAGNOSTISERT SYMASKINEN DIN SOM «KRESEN PÅ TRÅD»?
Da er det mulig at du undervurderer symaskinen din.

VÅR TILNÆRMING TIL DETTE TEMAET ER LOGIKKEN I SYMASKINDYNAMIKK:
Maskinsøm (både symaskin/overlock) er en kompleks dynamikk mellom et kobbel av variabler, som gjensidig påvirker hverandre: Sytråd type, sytråd vekt, sytråd tykkelse, nåltype, nålstørrelse, nåløye, nål ny/gammel, nålkraft, trådspenning, stoff-fibre, stoffvekt, stofftykkelse, stingtype, stinglengde, trykkfottrykk, stingformasjon/timing, stingplate, transportør, hastighet osv. Ingen symaskinvariabler opererer alene, men samhandler i en kompleks interaktivitet med mange andre variabler.


Symaskiner blir produsert på kryss og tvers i 30+ symaskinfabrikker rundt omkring i Asia (noen få fabrikker i Europa). Symaskiner fra ett og samme merke, kan være produsert på mange forskjellige fabrikker.  For eksempel produseres Pfaff, Husqvarna og Singer (SVP) på 10+ ulike fabrikker i Asia.

Sytråd kommer i uendelig mange varianter (kvaliteter, fibre, utforminger, tykkelser, coatings, elastisitet, stivhet, finish osv.).


Med utgangspunkt i symaskindynamikk, gir det ingen mening at visse symaskiner skal være «kresen» på en enkelt-variabel, som samhandler med og påvirkes at mange andre variabler. Sytråd samhandler med bl.a: trådspenning (som kan skaleres begge veier), nåløye, nåltupp, stoff, trykkfot, løkkeformasjon. Dermed finnes det uendelig med potensielle kombinasjoner.

Om man kun syr i normalvevde stoffer, med en og samme sytråd, trenger man kanskje ikke å foreta så mange justeringer. Men jo mer og bredere man syr (i ulike materialer), desto mer logisk er det at man må justere variablene mot hverandre, slik at alt harmoniserer.


VÅR ERFARING
Etter mange år i syopplæring, tusenvis med symaskinservice, egenproduksjon av noen hundre plagg, og ikke minst over snitt dybdeinteresse for alt som påvirker søm og syresultat, syns vi at vi har solid erfaringsmateriale til å uttale oss om akkurat dette temaet.. Vi har relativt god oversikt over hva som skiller typisk bruker-trøbbel fra maskin-error (en og annen gang er det noe galt med maskinen). Over årene har vi fått bekreftet at 95% sytrøbbel handler om mismatch mellom variablene; nål, tråd, trådspenning og stoff. (for svak/stram trådspenning over/undertråd, for slitt nål (se bildet under), feil nål-stoff-kombinasjon, feil nål-tråd-kombinasjon, undertrådspole ligger feil vei osv. osv.

Jeg har studert flere tusen symaskinnåler fra innleverte symaskiner/overlock til service. De to mest bemerkelsesverdige funnene jeg har gjort, er at over halvparten av nålene er skadet forbi mulighet til å levere sting. Det andre er at folk bruker mye store nåler (veldig mange 90-nåler eller større). Vanlig sytråd kan fint sys med 70-nål.


Om man studerer ulike typer sytråd på nært hold, ser man fort at ingen er like. Vanlig sytråd med samme vekt (eks tkt100) kan ha veldig ulike egenskaper/finish, og ikke minst tykkelse. Noen er seige og genererer økt friksjon, mens andre er veldig glatte og blanke. Når man bytter sytråd, er det veldig logisk at man må justere på en eller flere andre variabler. Det første er trådspenningen. Men hva med nålen? Det sier seg litt selv hvilken type nål man skal bruke til diverse stoffer. Men ikke alle vet at nålstørrelsen defineres av både trådtykkelsen og stofftykkelsen.  Riktig forhold mellom nål og tråd, er at sytråden fyller ca 70% av nåløyet. For lite nåløye genererer mer friksjon og trådbrudd.


LIK VEKT/STØRRELSE – ULIK TYKKELSE
Vi har studert massevis av sytråd i mikroskop, noe som har vært både lærerikt og interessant!

Her er bilde av 5 vanlige sytråd-merker, som alle betegnes som vanlig sytråd TKT 100. På så nært hold, ser man godt at disse 5 trådene har veldig forskjellig tykkelse. Om man bruker disse trådene om hverandre, er det veldig logisk at man må justere både trådspenning og kanskje nål for at det skal funke.


MIN EGEN BRATTE LÆRINGSKURVE MED SULKY EFFEKTTRÅD
For mange år siden, oppdaget jeg alt det kule jeg kunne skape med diverse effekttråd. Men det ble en bratt læringskurve i trådspenning. Kort fortalt ble dette starten på å bruke hele trådspenningsskalaen! Den sulky og seige sytråden trengte omtrent null i trådspenning, mens den veldig glatte metallictråden trengte maks trådspenning. Jo lenger ut på flankene man kommer, jo mer utfordrende blir det. Men selv om problemet kan virke stort, er løsningen nokså enkel: Forstå variablene i symaskindynamikk! En annen ting jeg lærte "the hard way" var at for store symaskinnåler ødelegger stoffer!


SYMASKINVARIABLER
Symaskiner produsert på såpass mange forskjellige steder, er logisk nok ikke helt like. I så måte har de en viss "personlighet". Men de kommer med de samme justerbare variablene, noen forhåndsinnstilt fra fabrikk. Men fabrikkinnstillinger varierer også. Uansett forhåndsinnstillinger; symaskinvariabler er som de ulike knottene på equalizer på et stereoanlegg. God lyd = Harmoniserte variabler! En symaskin (som er i orden) vil fungere så bra eller dårlig som operatøren har klargjort den (harmonisert variablene) for oppgaven den skal løse.


STOFF OG STIL TRÅD
Gjennom mange år med fysiske sykurs, lånte vi ut SS-tråd til mange hundre kursdeltakere. En og annen gang hjalp vi deltakere med å finne optimale symaskin-innstillinger. Men vi har altså enda til gode og opplevde en eneste symaskin som ikke lar seg justere til funksjonell søm med hvilken som helst sytråd. Vi har derimot sett mye trådrelatert symaskintrøbbel som skyldes hull i grunnkunnskap om symaskindynamikk. Kom gjerne og motbevis oss! :-)

SKAPERI MED SYMASKIN BLIR MAGISK, NÅR MAN FORSTÅR OG MESTRER HELE REPERTOARET!
Kursdeltakerne på vårt tidligere Perfect Fit helgekurs, var en blanding av ferske og viderekomne hobbysyere. Selv om kurset var om tilpasning av klær, handlet alltid de største aha-opplevelsene om helt grunnleggende nål-tråd-trådspenning-stoff-kunnskap. De siste 10 årene har bekreftet for oss at det å forstå symaskindynamikk ikke bare gjør søm som hobby mindre problematisk, men veldig mye morsommere! Å skape med symaskin blir virkelig magisk når man forstår og mestrer hele repertoaret!

OG HELT TIL SLUTT: Sytråd ødelegger ikke symaskiner!  Det har vi mer enn stort nok materiale til å kunne si med stor sikkerhet. Jo da, det er stor forskjell på sytråd. Sytråd kommer i all verdens varianter, ingen kan brukes til alt. Det er heller ikke meningen. Sytråd må velges etter formål og kombinasjon med de andre parameterne den skal samarbeide med.