Blogg

Søk

 
 

Slik finner du riktig symaskin/overlock


Jeg har sydd så lenge jeg kan huske. Og de siste 10 årene har jeg drevet med søm på heltid sammen med min mann. Vi har hatt ulike symaskiner/overlock som kursmaskiner, og så har vi møtt og sett veldig mange symaskiner/merker gjennom kurs og symaskinservice. 

VI ER MERKEFRIE!

Vi er ikke opptatt av hvilke maskin folk syr med eller vil kjøpe, så lenge den funker og operatøren er fornøyd.  Vi har gjort oss mange erfaringer om ulike symaskiner og symaskinmerker gjennom årene, noen kjenner vi bedre enn andre. Vi selger ikke symaskiner, og har ingen merketilhørighet eller profit av "fordelaktig" omtale. Når vi gir råd og anbefalinger, er det basert på vår egen mengde-erfaring.

Om vi har en forkjærlighet for noe, er det eldre symaskiner!!


Der andre foreslår at du bør kjøpe ny symaskin, sier heller vi; Gi den gamle symaskinen en service og lengre liv!

Det er lett å undervurdere de gamle symaskinene, fordi de er mekaniske og ikke har så mange sømmer/funksjoner. Men de gamle symaskinene ble lagd for å vare i generasjoner og har en helt annen kraft og stabilitet enn dagens symaskiner.  

SÅ TIL NYE SYMASKINER

I Norge kan vi stort sett velge mellom 10 store symaskinmerker. Det vil si langt over 100 forskjellige symaskiner. Så det å kjøpe ny symaskin er en slags jungel-øvelse, uten kart eller kompass.

HVOR BLIR SÅ SYMASKINENE OG OVERLOCKENE PRODUSERT EGENTLIG?

Av egen nysgjerrighet, har jeg googlet og lest en god del for å finne svar på dette. Først av alt konstaterer jeg at den globale symaskinbransjen er like lite gjennomsiktig som den er enorm. Så for meg som forbruker, er det veldig vanskelig å finne informasjon om hvor symaskiner blir produsert (uten kostbare abonnement). Oversikten nedenfor er derfor på ingen måte noen eksakt virkelighetsbeskrivelse av den globale symaskinproduksjonen, men mer et glimt av hvor symaskinene vi kan kjøpe på det norske markedet kommer ifra.

For selv om den globale symaskinbransjen er både enorm og uoversiktlig, kommer symaskinene/overlockene fra noen ganske få aktører, i noen få asiatiske land.      
MASSEMARKED OG NISJEMARKED

En ting det er greit å vite noe om ved symaskinkjøp, er at det finnes et massemarked og et nisjemarked: 


Bare for å presisere: Symaskiner kommer i alle kvaliteter og for alle lommebøker, noe som er veldig bra! At noen symaskiner eller merker skiller seg fra andre merker i kvalitet, er viktige faktaopplysninger i en kjøpsprosess. Når man har funnet ut at det er bananer man vil ha/trenger, bør kjøpsprosessen ende med bananer, og ikke epler markedsført eller solgt som bananer! Av alle mulige symaskiner på markedet, er det for meg en ren villedelse å markedsføre Toyota Super Fabriq som "den perfekte symaskinen for å trekke om båten"! Lenger ned kan du lese min egen test om bl.a denne maskinen.

MYE HANDLER FAKTISK OM FORVENTNINGER. OG HVA DU TENKER AT DU SKAL BRUKE SYMASKINEN TIL.

For meg er symaskinen både verktøy, bestevenn og terapeut, så jeg vil si at det gjelder å finne den rette eller perfekte match. Mange spør om råd og anbefalinger i Facebook-grupper. Majoriteten er fornøyd med og anbefaler videre symaskinen de selv har, uten sammenligningsgrunnlag med andre maskiner. At noen er strålende fornøyd med Singer Simple, er like lite relevant som at andre syns den «dreper sygleden». Alt handler om kontekst! Opplevd symaskin-kvalitet er subjektivt og relatert til mange ulike faktorer: Forventninger til hva en symaskin skal kunne gjøre, generelt kunnskapsnivå hos operatøren (om valg av riktig nål og tråd for stoffet), hva man syr, hvordan man løser ulike syoppgaver osv. Så det beste utgangspunktet for et godt symaskinkjøp, er ens egne preferanser og behov. Hva skal du bruke symaskinen til og hvor mye kan du?

INFORMASJON

Hovedgrunnen til at jeg ville lage denne bloggen, er spørsmålene som stilles i mange av sygruppene på Fb. Mange spør om hjelp og råd i kjøp av ny symaskin, fordi det er vanskelig å vite hva de skal se etter og ta stilling til i jungelen av symaskiner. Det skjønner jeg veldig godt! 

Jeg vil absolutt anbefale å hente informasjon fra flere steder (og vinklinger). Den beste (i betydning uhildet) informasjonen får man fra aktører med bred syerfaring, som verken selger symaskiner eller har profitt av omtale eller promotering. Vårt overordnede mål er å bidra til at flest mulig syr og lykkes med det, uavhengig av lommebok. 


KJØPSPROSESSEN

En god og rasjonell kjøps-prosess starter med et bevisst og erkjent behov/ønske, og avgrenses av en økonomisk ramme. Å finne en symaskin for forefallende syoppdrag i ny og ne, er enklere enn om du jakter på døren til Narnia.  Jo bedre man har sortert i egne preferanser/behov og jo mer man vet om ulike symaskinfunksjoner, jo enklere er det! Alle symaskiner produserer sting, så vurderingen handler i grunn om funksjoner ut over rettsøm og sikksakk. For meg handler det aller mest om prosess! For søm er nemlig uendelig mye mer enn sting-produksjon og sluttresultat. For veldig mange er symaskinen verktøyet i en større kreativ utfoldelsesprosess. Sluttresultatet er viktig, men for meg er prosessen viktigere! Med kunnskap og forståelse, kan man sy det meste med alle symaskiner. Men søm skal være GØY, ikke trøblete!

Målgruppen for dette blogginnlegget er først og fremst nybegynnere og førstegangskjøpere av symaskin/overlock. Selv om overlock er noe helt annet, er kjøpsprosessen lik. Nederst i innlegget finner du litt overlock-relevant. Målet er ikke å pense noen inn på en konkret symaskin, men å bidra til en mer strukturert og velfundert kjøpsprosess. Andre kan anbefale, men til syvende og sist er det kun du som kjenner dine behov og forutsetninger.

Masse lykke til!HVILKE SØMMER TRENGER DU IFT HVA DU SKAL SY I?


SPOLEHUSET ER EN ESSENSIELL DEL AV EN SYMASKIN, OG KOMMER I BÅDE PLAST OG STÅL!


"INNMATEN" PÅ SYMASKINER:

Hvis jeg skulle kjøpt meg ny symaskin i dag, ville jeg ha foretrukket å kjøpe i fysisk butikk, der jeg fikk god service og opplæring. Om ikke dette skulle være mulig, hører jeg mange skryte av servicenivået og oppfølgingen fra for eks symaskiner.no ved «problemer».

Om jeg hadde lite penger å bruke på ny symaskin, ville jeg enten ha ventet til jeg hadde spart minst 3000, eller kjøpt en litt eldre brukt.

Presisering: SLETT IKKE ALLE BILLIGE SYMASKINER TRØBLER!! MEN NESTEN ALT JEG HAR OBSERVERT AV SYTRØBBEL HANDLER OM BILLIGE SYMASKINER! 

Jeg tok en søks-runde på nett for å få oversikt over hva som finnes av symaskiner på markedet. Under ser du et utvalg av det jeg oppfatter som enten mest solgte eller mest aktuelle symaskiner pr prisklasse, med det jeg fant av tekst i markedsføring eller omtale. Overlock-oversikten inneholder de fleste maskinene på markedet, men sammenlignbare parametre. Ikke noe av dette er ment som fasit, men kun som en hjelp til å få oversikt. Mesteparten av opplysningene er hentet fra norske nettbutikker, men supplert fra utenlandske nettbutikker, leverandørsider, testresultater osv. Jeg tror det meste skal være riktig, men i dette søket lærte jeg at opplysninger og priser om ett og samme produkt kan sprike kraftig, så enhver må sjekke selv!

Den viktigste forskjellen på en symaskin og en overlock, er at symaskinen syr toppsøm, mens overlock syr kantsøm. En overlock kan ikke erstatte en symaskin, den kan ikke feste applikasjoner eller lommer, sy stikninger eller pyntesømmer. En overlock syr rettsøm og sikksakk, samtidig som den klipper kantene. Den er mer effektiv enn en symaskin til klesmontering og flotte kantsømmer.


En ting verdt å presisere er at symaskinsømmer som: "falsk overlock-søm", "enkel overlock", "dobbel overlock", "varioverlock" ikke har annet med overlock å gjøre enn at de kombinerer to symaskin-sømmer: rettsøm og overkastsøm. De er egnede sømmer på plagg med stretch, men ikke et must for å sy i stretch. Se gjerne eget blogginnlegg om sømmer.


Overlock er ikke noe man må ha, men noe man setter stor pris på når man først har det! Men du kan sy ALT du ønsker deg og enda mer, med en relativt enkel symaskin! 

Det finnes mange oppfatninger om hva man bruker en overlock til. Jeg leser stadig at overlock er nyttig for de som syr mest i jersey/stretch, og ikke noe du trenger om du kun syr i vevde/faste stoffer. Ok? 

Jeg bruker overlock til alt mulig, og oppfatter det likeverdig nyttig på vevde som strikkede stoffer. Jeg kanter servietter med heklegarn, lager flotte volanger med fiskesnøre eller kjempetykktråd og tette sting, syr glidelås, lager metervare med flatlocksøm... 

Det som for meg er mest magisk med overlock (kontra symaskin) er differensial-funksjonen, som enten rynker eller strekker stoffet med "undertransportøren". Det løser et bredt spekter av sy-problematikk, fordi man kan kompensere for trykkfot-trykket på symaskinen. Som nybegynner slet jeg bl.a med å lage fine midjesømmer (som ikke buklet seg) i elastiske stoffer, noe som plutselig løste seg med diff. 

Ett annet eksempel hvor overlock er genial tidsbesparende, er rullesøm nederst på ballkjolen, i stedet for falding med symaskin.

FORØVRIG: Les gjerne det jeg har skrevet lenger opp om masseprodukter og nisjeprodukter. Det samme gjelder for overlock. Du får det du betaler for!

Jeg vet ikke om jeg skal si det er et råd, men jeg ville ha styrt unna KOMBI-MASKINER! Det har jeg svært få gode erfaringer med, både på egne og andres vegne. Det er rett og slett for trøblete på alle mulige måter!  

OPPDATERT JULI 2021:DETTE VILLE JEG HA TENKT PÅ, OM JEG SKULLE KJØPE MEG NY OVERLOCK:


MOTORKRAFT ER PRI 1! Husholdningsoverlock har gjerne enten 60, 90 eller 120 Watts motor. Jeg syr i alle mulige stoffer (mye tykt), og innrømmer at motorkraft er min PRI 1 når det gjelder både symaskin og overlock. (Jeg foretrekker fortsatt min gamle Bernina symaskin fra 80-tallet, framfor hva som helst nytt, ene og alene pga motorkraft.) 

TRÅDSPENNINGSUTLØSER (At trådspenningen slippes opp når man løfter trykkfoten) er en greie som mangler på billigmaskiner, og kanskje den faktoren som skaper aller mest trøbbel for nybegynnere som kjøper billig-maskiner. 

Mange nybegynnere ønsker seg en enkel og billig nybegynner-overlock - som er to uforeneligheter i symaskin/overlockverden. Det finnes seff unntak, men jevnt over er det MYE mer tulle-plunder med billigmaskiner. Så om man har råd til å gi seg selv en bedre start, er det lurt å legge litt ekstra i potten. 
LYDNIVÅ/STØY er et individuelt parameter. Alle overlock-maskiner lager forsåvidt en del lyd, men lydnivået varierer en god del, og er generelt høyest på de billigste maskinene. Om lyd er superviktig, går Bernina L450/460 veldig stille.

KNIVPLASSERING? 

På eldre overlock-modeller er en av knivene montert på oversiden av stingplaten, mens på nyere modeller er begge knivene på undersiden. Ikke superviktig, men både mekanikeren og mengdesyeren her i huset skjønner hvorfor knivene på nyere maskiner er plassert på undersiden, da de er mindre i veien, og trolig mindre utsatt for knivslitasje.
TREING er en faktor mange særlig nybegynnere er opptatt av. Og som jeg hører, syr mange med en og samme trådfarge, for å slippe og bytte tråd. Ok, de billigste maskinene har kanskje en eller to ekstra haker tråden må tres gjennom. Og på de dyreste og mest avanserte maskinene, har man lufttreing som forenkler treing. Jeg tenker at ingen av delene bør ha noen avgjørende betydning ved valg av overlock. Treingen er en stressfaktor i starten, og så lenge man selv vil egentlig. Det er ikke vanskelig å lære! I den store sammenheng, bruker man minimalt med tid på treing. Selv syr jeg aller mest på en industri-overlock, som jeg elsker, men som har flere haker og tre enn enhver husholdningsoverlock. Men kraft og presisjon er MYE viktigere for meg!

 ANTALL SØMMER? 

Dyre og billige overlock gjør akkurat det samme. De fører deg fra A til Å. Forskjellen er finesser og graden av komfort. Antall sømmer på en overlock er for meg litt banalt. Alle overlock (med 2 nåler), kan sy 3 eller 4 tråds sømmer. Og halvparten 

av dem kan sy 2-tråds sømmer. En vanlig overlocksøm sydd med begge nålene, er 4-tråds. Om man fjerner den venstre nålen, syr man smal 3-tråds overlocksøm. Eller om man fjerner den høyre nålen, syr man smal overlocksøm. På overlock-språket, blir liksom dette 3 forskjellige sømmer. Skjønner? Overlocksømmer som er kjekke, ut over vanlig overlocksøm, er rullesøm og flatlock, noe man kan sy med alle overlock. 2-tråds sømmer har jeg faktisk aldri sydd, på tross av 10 års mengdesøm med overlock.


ULIKE MASKINER MED LIK "INNMAT"HASTIGHET Husholdningsoverlock har hastighet på enten 1300 eller 1500 sting i minuttet. Alle går i grunn mer enn fort nok! 


VEKT? Mange vil ha lette symaskiner/overlock. Jeg vil mye heller ha en tung maskin, som står stødig på bordet. 


LITT OM BERNINA L460, SOM HAR NOEN UNIKE FUNKSJONER SOM IKKE FINNES PÅ ANDRE OVERLOCK:

DC-motor: Sterkere enn 120 Watts AC-motor, som er den sterkeste motoren brukt i overlock. Likestrøm gjør starten/innslaget mykere, slik at den oppleves mindre "traktor". Og så er den veldig stillegående. 

MTC Micro Thread Control: En unik funksjon som gir større trådslyngemengde, og imponerende elastiske sømmer.

NÅLPOSISJON: Automatisk nålstopp oppe.

FOTKONTROLL: Fartsregulering med fotpedal, og med ett hæltrykk på pedalen stopper nålen i ned-posisjon.

KNELØFTER - Finnes også på Babylock Triumph og Bernette 64 Airlock.  


Masse lykke til med valg av ny overlock! 


I november/desember 2019 gjorde vi en test av 4 symaskiner under kr 3000,- Her er resultatet: 


ANDRE SYMASKINTESTER


Link: Best sewing machine brands of 201


Link: Svensk symaskin-test utført av Råd og Røn


Link: https://taenk.dk/test/symaskiner


BROTHER MASSEMARKED-MASKINER

Brother symaskiner finnes i både nisjemarkedet og massemarkedet. Nisjemarkedmaskiner selges via forhandlere, mens massemarkedmaskiner selges via for eks Obs.

For litt siden hadde vi en Brother DS-120 (massemarkedmaskin kjøpt på Obs) inne til service, og det var interessant å se på forskjellen innvendig. Maskinen var tight og solid innvendig, men det var første gang vi har sett en symaskinen uten innvendig metallramme.
Les mer om medlemskap
Bli medlem


0 kommentarer til "Slik finner du riktig symaskin/overlock"

Du må logge inn for å kunne legge inn kommentarer - Logg inn